Lëvizjet e mëdha demografike të popullsisë dhe terreni malor e kanë bërë më të vështirë shërbimin shëndetësor në shumë zona rurale në Shqipëri.

Mjekë të rinj janë përfshirë së fundi në shumë qendra mjekësore që shërbejnë në nivele vendore duke u përballur me sfidat e profesionit, por edhe të terrenit.

Në pjesën dërmuese të zonave ruale mbizotërojnë moshat e e treta dhe kjo e shton edhe më shumë nevojën e mjekëve.

Sfidat e mjekëve të rinj në zonat rurale në Shqipëri

Lëvizjet e mëdha demografike të popullsisë dhe terreni malor e kanë bërë më të vështirë shërbimin shëndetësor në shumë zona rurale në Shqipëri.

Mjekë të rinj janë përfshirë së fundi në shumë qendra mjekësore që shërbejnë në nivele vendore duke u përballur me sfidat e profesionit, por edhe të terrenit.

Në pjesën dërmuese të zonave ruale mbizotërojnë moshat e e treta dhe kjo e shton edhe më shumë nevojën e mjekëve.

Drejtori i Njësisë Vendore të Kujdesit Shëndetësor në Gjirokastër Edi Sinojmeri thotë se vitet e fundit janë përmirësuar përmes rikonstruksionit qendrat shëndetësore në shumë zona rurale dhe janë plotësuar me mjekë, sidomos të sapodiplomuar.

Me riorganizmin e ri të qendrave shëndetësore po ju them me bindje që kemi pothuajse të plotësuar numrin e mjekëve dhe të infermierëve mbi bazë të portalit të ministrisë së Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale.

Zoti Sinojmeri thotë më tej se vështirësitë e terrenit dhe përbërja e popullsisë nga moshat e treta në zonat ruale janë sfida për mjekët që punojnë në këto zona.

“Gjirokastra për vetë gjografinë e saj ka zona edhe të thella malore ku shikoj një përkushtim sidomos nga mjekët e rinj që kanë ardhur dhe kryejnë profesionin e tyre duke ndihmuar dhe brezin e tretë. Ky brez që banon në zonat rurale nuk ka kujdesin e fëmijëve apo të afërmve që kanë emigruar. Unë jam shumë i kënaqur që shoh një përkushtim nga mjekët e rinj duke qëndruar afër pacientëve, afër qytetarëve dhe duke u shërbyer atyre qoftë dhe duke i egzaminuar dhe me mjekë specialistë në bashkëpunim me spitalin rajonal në Gjirokastër.”

Sipas të dhënave zyrtare vetëm në 6 muajt e parë të këtij viti në sistemin shëndetësor publik në Shqipëri janë punësuar 195 mjekë të përgjithshëm dhe mjekë specialistë”,por nevojat janë të mëdha në shumë zona të vendit.

Ministrja e Arsimit Evis Kushi tha në parlamentin e Shqipërisë korrikun e këtij viti se në institucionet shëndetësore shqiptare punojnë 5400 mjekë, me një tregues në raport me numrin e banorëve më të ulët, krahasuar me vendet e rajonit.

“Nga njëra anë ne në institucionet tona shëndetësore, kemi 5400 mjekë që po t përkthejë më treguesin, standardin e numrit të mjekëve për 1000 banorë është 1.93 mjekë për 1000 mijë banorë. Sigurisht para pak vitesh ishte 1.2, ne kemi arritur ta rrisim këtë tregues në 1.93, por ende jemi larg standardit që dëshirojmë dhe kemi ambicie. Në vendet e tjera të rajonit ky standard është 2.6 mjekë për 1 mijë banorë, ndërsa në vende të zhvilluara të OECD, ky standard është 3.6 mjekë për një mijë banorë.”

Sipas ministres së Arsimit, shkalla e emigracionit është 20 për qind e mjekëve të diplomuar .

“Fenomeni i largimit të mjekëve dhe profesionistëve në fushën e shëndetësisë drejt vendeve të Perëndimit, drejt vendeve të zhvilluara, tashmë është një realitet jo vetëm për Shqipërinë por edhe për vendet e tjera të rajonit ,madje edhe për vetë vendet e Bashkimit Evropian. Janë 1200 mjekë të cilët janë diplomuar në Shqipëri, por që sot punojnë dhe japing kontribut në institucione shëndetësorëe të vedneve të Bashkimit Europian apo edhe të vendeve të OECD-së. Nëse lloagrism shkallën e emigrimit është pothuajse 20%”.”

Parlamenti miratoi në korrik një ligj detyrues për qëndrimin në Shqipëri për 5 vite për studentët që përfundojnë universitetin shtetëror të mjekësisë, i cili ngjalli reagime të forta nga vetë studentët.

By RTV 4+

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *